The Portal Hub: All things Pinzgauer, Haflinger, Volvo 303 and more.

The Portal Hub: All things Pinzgauer, Haflinger, Volvo 303 and more.

From Vince Sweeney: You have arrived at the original "Real 4x4's" Forums, founded in 1999.

The forum isn't free for me to keep up. Donations accepted securely with Paypal.

      
View unanswered posts | View active topics It is currently Mon Jun 26, 2017 2:55 pm



Reply to topic  [ 6 posts ] 
 Handbrake latch stuck 
Author Message

Joined: Tue May 26, 2015 2:30 pm
Posts: 233
Location: Houston, TX
Post Handbrake latch stuck
I *know* there has been a thread on this before, but I cannot find it from searching. My handbrake latch is stuck. I can pull it out just fine, then rotate and push in. When it comes to rotate it back to the standard position though, it will not rotate. Every now and then it will return using only slightly more force than normal. If it takes an abnormal amount of force, I can reach behind, pull on this disk in the release system and rotate it back to normal. Any points of adjustment on this catch? It's working too good haha

_________________
1977 Austrian 710M


Tue Aug 23, 2016 8:19 am
Profile

Joined: Mon Mar 15, 2010 12:46 pm
Posts: 730
Location: Crystal Beach ON CAN
Post Re: Handbrake latch stuck
Mine does the same thing occasionally. returns to the "off" position, but does not always rotate back to vertical. Still fully disengaged, so I haven't looked into it.

_________________
1972 710m


Tue Aug 23, 2016 12:25 pm
Profile

Joined: Fri Apr 16, 2004 7:08 am
Posts: 1680
Location: Blue Mounds, WI
Post Re: Handbrake latch stuck
I assume you guys have checked for the proper amount of "pre-twist" to impart on the cable before attaching it at the arm at the rear of the vehicle? Even if you didn't have that apart, a previous owner may have overlooked this.

If I understood Stiffler correctly, this may be the problem.

Kdqiq, It sounds like some lubricant might help. It probably can't hurt. I've not run across your problem, but that's where I'd start.


Tue Aug 23, 2016 12:50 pm
Profile

Joined: Mon Jan 05, 2015 9:02 pm
Posts: 12
Location: Mesa, Az
Post Re: Handbrake latch stuck
I may be having a similar issue. When I pull the hand brake, it does not stay engaged. It will slowly vibrate back if the vehicle is running and also if it is off. The brakes engage, but unless I hold it in position it slowly retreats and disengages. Is there a particular component that needs to be replaced to keep the hand brake engaged?


Mon Sep 05, 2016 12:11 pm
Profile

Joined: Fri Apr 16, 2004 7:08 am
Posts: 1680
Location: Blue Mounds, WI
Post Re: Handbrake latch stuck
DeStoriesair wrote:
I may be having a similar issue. When I pull the hand brake, it does not stay engaged. It will slowly vibrate back if the vehicle is running and also if it is off. The brakes engage, but unless I hold it in position it slowly retreats and disengages. Is there a particular component that needs to be replaced to keep the hand brake engaged?

:idea:
undysworld wrote:
I assume you guys have checked for the proper amount of "pre-twist" to impart on the cable before attaching it at the arm at the rear of the vehicle? Even if you didn't have that apart, a previous owner may have overlooked this.

:?: Didn't this fix it?


Mon Sep 05, 2016 1:28 pm
Profile
User avatar

Joined: Wed Apr 14, 2004 9:58 pm
Posts: 1327
Location: Idyllwild, CA
Post Re: Handbrake latch stuck
Quote:
When I pull the hand brake, it does not stay engaged. It will slowly vibrate back if the vehicle is running and also if it is off. The brakes engage, but unless I hold it in position it slowly retreats and disengages.

Both the six sided shaft and the pawl that goes around it both wear, but there is a lot more shaft than pawl. You can try changing the pawl (I think it is #7 here: http://www.pinzgauer.com/parts.php?cat=pinzgauer&id=dwg&view=06-10) but you may have to change the shaft (#12) too, to really get it to work right.

It would be simpler to just replace the whole assembly, but $495 is a bit steep for the convenience... and a used assembly is likely to have the same problem.

_________________
Jim M.
712W and 710M


Mon Sep 05, 2016 11:16 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.